Home
Stemmen
Akkoorden
ToonladderAkkoorden


Akkoord Tabellen Akkoord Progressies Power Akkoorden


Toelichting gitaar akkoord tabellen:

De bovenkant is het begin van de hals van de gitaar (de topkam). Aan de linkerkant zit de dikste snaar (laagst klinkend). De standaard stemming wordt gebruikt; E A D G B e.

De stippen geven aan waar je de snaar indrukt, en de cijfers geven aan welke vinger je gebruikt. Welke vinger je gebruikt staat niet vast, dit zijn suggesties om het makkelijker te maken. Als het een doorlopende stip/lijn is, gebruik je een barré (1 vinger op meerdere snaren leggen).

cijfers hand

Een X geeft aan dat de snaar niet word gespeeld of dat deze gedempt wordt. De 0 geeft aan dat de snaar los wordt gespeeld zonder een toets in te drukken.

De kleuren geven de moeilijkheidsgraad aan,
dit verschilt voor iedereen en is bedoeld als richtlijn.

Groen = makkelijk | Geel = gemiddeld | Rood = moeilijk

A akkoorden

A akkoorden

B akkoorden

B akkoorden
C akkoorden

C akkoorden
D akkoorden

D akkoorden
E akkoorden

E akkoorden
F akkoorden

F akkoorden
G akkoorden

G akkoordenAkkoord progressies

Na het leren spelen van losse akkoorden is de volgende stap om verschillende akkoorden na elkaar te spelen. Vaak zijn dit 4 akkoorden die op een bepaalde volgorde gespeeld en herhaald (kunnen) worden, dit noem je een akkoord progressie.

Het aantal akkoorden in een progressie kan nogal variëren, dit kunnen er 3 zijn maar ook 8, 6 of 2. Het maakt niet veel uit hoeveel akkoorden er in een progressie zitten, maar om het muzikaal te laten aansluiten op de maat soort die je gebruikt, kan je bijvoorbeeld het laatste of eerste akkoord 2 keer spelen.

Een aantal "makkelijk" te spelen voorbeelden:

E major chordC major chordA minor chordD major chordG major chordD major chordA major chordE major chordA minor chordF maj 7 chordC major chordE major chord


cijfers hand


Terug naar boven"Power" akkoorden

Naast de "normale" akkoorden zijn er ook nog de zogenoemde "power chords" Dit zijn akkoorden die je makkelijk kan verplaatsen en gebruik maken van 2 of 3 snaren. De vorm blijft eigenlijk altijd hetzelfde, je zou kunnen zeggen dat het 1 akkoord is. Het wordt veel gebruikt in rock en metal en is makkelijk om te spelen.

je kan het power chord naar links en naar rechts verplaatsen, en van boven naar beneden. Er wordt meestal gebruik gemaakt van de 4 dikste snaren (laagst klinkend). De 2 hoogst klinkende snaren zijn in vergelijking met de rest een fret opgeschoven, dit maakt het lastiger om de powerchords uit te voeren en komt ook niet helemaal goed tot zijn recht met de hoge tonen.

Als je het Power chord onder de knie hebt, opent het een deur naar makkelijk uitvoerbare improvisatie, wat vooral goed tot zijn recht komt met distortion of iets dergelijks.

Hieronder een paar voorbeelden:
Power chords

Terug naar boven
COPYRIGHT JAMMEN.NET